W poszukiwaniu idealnego smaku
Dżem marchewkowy chodził za mną od dawna.
Niestety żaden z dostępnych przepisów nie wydawał mi się interesujący. Wszystkiemu winien dodatek pomarańczy i związana z tym obawa o gorzknienie dżemu. Poniższy przepis jest wynikową prób i błędów popełnionych przy jego przygotowaniu. I choć nadal uważam, że to i owo można w nim jeszcze poprawić, to efekt końcowy uznaję za zadowalający.
Dżem
marchewkowo-pomarańczowy
z
płatkami migdałowymi
Składniki:
- 500 g marchewki,
- 3 małe pomarańcze,
- 1 średnia cytryna,
- 750 g
cukru,
- 750 ml wody,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 100 g płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach. Cytrynę sparzyć, pokroić w ćwiartki razem ze skórką i wypestkować - zmiksować z obranymi i wypestkowanymi pomarańczami.
Rozdrobnione owoce włożyć do garnka o grubym dnie, dodać wodę i startą marchewkę - gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 min. często mieszając. Po tym czasie wsypać cukier, ekstrakt z wanilii, skórkę pomarańczową i płatki migdałowe - smażyć kolejne 20 min. Gorący dżem przelać do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
* Z podanej ilości składników wyszło mi 8 małych słoiczków.
Komentar
Posting Komentar