Orient przedzimową porą
Pierwszy opad śniegu stał się faktem. Nie można jeszcze powiedzieć, że zrobiło się biało, ale zimno na pewno tak. Sezon intensywnego palenia w kominku uważam za otwarty. Dla przełamania zimowych klimatów zapraszam na rozgrzewający obiad z przepyszną mieszanką kolorów i smaków. Po takim daniu nawet chłodna niedziela staje się sympatyczniejsza. Przepis pochodzi z książki S. Davies „Dania z
woka” (Wyd. P).
Kurczak
imbirowy
Składniki:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 cebula (pokrojona w krążki),
- 175 g marchewki (pokrojonej w słupki),
- 1 ząbek zmiażdżonego czosnku,
- 350 g fileta z kurczaka,
- 2 łyżki świeżego, startego imbiru,
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru,
- 4 łyżki słodkiego sherry,
- 1 łyżka past pomidorowej,
- 1 łyżka cukru brązowego,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 1 pomarańcza (obrana i pokrojona w cząstki),
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
- sól, pieprz,
- szczypiorek do dekoracji.
W woku rozgrzać olej, dodać cebulę,
marchewkę i czosnek – smażyć ok. 3 min. na dużym ogniu, aż warzywa nieco
zmiękną. Filet pokroić w wąskie paski, dodać do warzyw razem z dwoma rodzajami imbiru
– smażyć ok. 10 min. często mieszając, aż mięso uzyska złotobrązowy kolor.
W osobnym naczyniu wymieszać sherry, pastę
pomidorową, cukier, sok pomarańczowy i mąkę kukurydzianą. Wlać do woka, połączyć z pozostałymi składnikami - zagotować do zgęstnienia płynu. Wok zdjąć z ognia, dodać cząstki
pomarańczy, delikatnie wymieszać, doprawiając solą i pieprzem. Danie serwować bezpośrednio po przygotowaniu posypane posiekanym szczypiorkiem.
A poniżej dzisiejsze widoki:
Komentar
Posting Komentar