Cieplejszy wieje wiatr
Sezon prac ogrodowych rozpoczęłam pełną parą,
więc gotowanie zeszło chwilowo na drugi plan. Grzechem byłoby nie wykorzystać
tak pięknej i dłuuuuuuuuugo wyczekiwanej aury. W przerwie pomiędzy sadzeniem
bratków, nawożeniem iglaków i rozstawianiem koszyków z niezapominajkami upiekłam taką oto ekspresową
tartę. Jak widać wiosenna zieleń górą w ogrodzie i na talerzu...
Tarta w
zieleni
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego,
- 1 świeży ogórek,
- 120 g mozzarelli,
- garść świeżego szpinaku (u mnie odmiana baby),
- garść pestek dyni (łuskanej),
- 1 jajko,
- 2-3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz (do smaku).
Ciasto francuskie włożyć do nasmarowanej foremki tworząc niewielki rant z każdej strony. Posmarować rozmąconym jajkiem, na wierzchu ułożyć pokrojonego w plasterki ogórka, mozzarellę, listki szpinaku - całość posypać pestkami dyni. Wierzch zalać pozostałym jajkiem, doprawić
solą i pieprzem. Piec ok. 12 min. w 220 st. C. Przed podaniem skropić oliwą.
Komentar
Posting Komentar