Jak u mamy
Dziś prosty, bezmięsny obiadek, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Tak się jakość dziwnie składa, że wagę domowych obiadów docenia się dopiero, gdy samemu jest się dorosłym. Do przygotowania sosu koperkowego z przepisu mojej mamy potrzeba zaledwie kilku składników. Jajka
podałam z gotowanymi ziemniakami oraz sałatą z dodatkiem cytryny, oleju lnianego,
szczypiorku i prażonych pestek dyni. Mam nadzieję, że zdjęcia choć w części oddają niezwykły smak tego dania...
Jajka w
sosie koperkowym
Składniki:
Sos koperkowy:
- 2-3 łyżki masła,
- pęczek koperku,
- 200 ml gęstej śmietany,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól i pieprz (do smaku).
Dodatkowo:
- 2 jajka na twardo,
- gotowane ziemniaki,
- zielona sałata.
Masło rozpuścić, wsypać
posiekany koperek i krótko podsmażyć. Śmietanę wymieszać z mąką,
doprawić solą i pieprzem. Masę śmietanową wlać do podsmażonego koperku – całość doprowadzić do wrzenia. Gotowym sosem polać jajka.
*Gdy sos jest zbyt gęsty należy dolać nieco wody, gdy za rzadki można uzupełnić go dodatkową porcją śmietany.
Komentar
Posting Komentar