Jak u mamy


Dziś prosty, bezmięsny obiadek, który pamiętam z czasów dzieciństwa. Tak się jakość dziwnie składa, że wagę domowych obiadów docenia się dopiero, gdy samemu jest się dorosłym. Do przygotowania sosu koperkowego z przepisu mojej mamy potrzeba zaledwie kilku składników. Jajka
podałam z gotowanymi ziemniakami oraz sałatą z dodatkiem cytryny, oleju lnianego,
szczypiorku i prażonych pestek dyni. Mam nadzieję, że zdjęcia choć w części oddają niezwykły smak tego dania...  














Jajka w
sosie koperkowym







Składniki:





Sos koperkowy:


- 2-3 łyżki masła,


- pęczek koperku,


- 200 ml gęstej śmietany,


- 2-3 łyżki mąki,


- sól i pieprz (do smaku).





Dodatkowo:


- 2 jajka na twardo,

- gotowane ziemniaki,

- zielona sałata.





Masło rozpuścić, wsypać
posiekany koperek i krótko podsmażyć. Śmietanę wymieszać z mąką,
doprawić solą i pieprzem. Masę śmietanową wlać do podsmażonego koperku – całość doprowadzić do wrzenia. Gotowym sosem polać jajka.




*Gdy sos jest zbyt gęsty należy dolać nieco wody, gdy za rzadki można uzupełnić go dodatkową porcją śmietany.













































































 

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Dzień dobry bardzo

Niedzielne pokuszenie

Oznaki jesieni