Zaczytanie
Uwielbiam książki, przy których tracę rachubę
czasu. Dzisiejsze danie jest tego najlepszym przykładem, bo kompletnie zapomniałam o obiedzie i upichciłam go w kwadrans z kilku dostępnych składników. Nie jest to kulinarne dzieło sztuki, ale pozwala ponownie zatracić się w lekturze. Miłej niedzieli!
Fasolka
szparagowa
z
masłem bazyliowo-czosnkowym
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej,
- 2-3 łyżki masła,
- pęczek świeżej bazylii,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka siemienia lnianego (prażonego),
- sól i pieprz (do smaku).
Fasolkę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na rozgrzane masło wycisnąć czosnek, dodać listki bazylii - krótko
podsmażyć. Połączyć z ugotowaną fasolką i całość chwilę przesmażyć.
Doprawić solą i pieprzem, posypać siemieniem lnianym.
Komentar
Posting Komentar