Kulinarny come back
Wrzesień tak szybko mija, a u mnie totalny zastój na blogu. Bynajmniej nie próżnuję, lecz staram się udowodnić, że potrafię być prawie samowystarczalna. A potrzebuję do
tego jedynie dwóch specjalnych rąk - to taka uwaga do wszystkich „specjalistów” bezpodstawnie zwiększających rangę tego, co dla mnie zrobią... Dziś
zapraszam na danie z dodatkiem ostatnich w tym roku zbiorów szałwii i pomidorków
koktajlowych. Do tego kilka ząbków czosnku, chlust oliwy bazyliowo-lawendowej i można powrócić do dalszych prac ogrodowych.
Focaccia
z
czosnkiem, szałwią i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 35 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 450 g mąki pszennej,
- 250 g mąki pszennej razowej,
- 1 łyżeczka soli,
- 350 ml ciepłej wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- garść świeżej szałwii,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka czarnuszki,
- sól i pieprz (do smaku).
Drożdże i cukier wymieszać w odrobinie ciepłej
wody. Dodać oba rodzaje mąki, sól, 1 łyżkę oliwy i pozostałą wodę – wyrobić
gładkie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pomidorki pokroić na połówki, czosnek w
plasterki – wymieszać z pozostałą częścią oliwy, szałwią i czarnuszką. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na ok. 15 min. do połączenia się
smaków.
Wyrośniętym ciastem wylepić nasmarowaną
tłuszczem blachę. Na wierzchu ułożyć równomiernie pomidorki z zalewą. Piec w 190 st. C przez ok. 25 min.
*Najlepiej smakuje lekko ciepła, polana dodatkową
porcją oliwy.
A poniżej jeszcze niekompletny efekt moich ostatnich prac
ogrodowych:
Komentar
Posting Komentar