Z okazji nadchodzących świąt życzę wszystkim odwiedzającym mojego bloga minimum stresu, maksimum miłości i tyle samo świątecznej radości… Wesołego świętowania!
Sezon prac ogrodowych rozpoczęłam pełną parą, więc gotowanie zeszło chwilowo na drugi plan. Grzechem byłoby nie wykorzystać tak pięknej i dłuuuuuuuuugo wyczekiwanej aury. W przerwie pomiędzy sadzeniem bratków, nawożeniem iglaków i rozstawianiem koszyków z niezapominajkami upiekłam taką oto ekspresową tartę. Jak widać wiosenna zieleń górą w ogrodzie i na talerzu... Tarta w zieleni Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego, - 1 świeży ogórek, - 120 g mozzarelli, - garść świeżego szpinaku (u mnie odmiana baby), - garść pestek dyni (łuskanej), - 1 jajko, - 2-3 łyżki oliwy, - sól i pieprz (do smaku). Ciasto francuskie włożyć do nasmarowanej foremki tworząc niewielki rant z każdej strony. Posmarować rozmąconym jajkiem, na wierzchu ułożyć pokrojonego w plasterki ogórka, mozzarellę, listki szpinaku - całość posypać pestkami dyni. Wierzch zalać pozostałym jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Piec ok. 12 min. w 220 st. C. Przed podaniem skropić oliwą. A poniżej cieszące oko kwiatki:
Pora raczej obiadowa, a ja myślami przy śniadaniu. Nie ukrywam, że rano zwykle sięgam po kanapki, bo najszybciej i najprościej. Gdy mam nieco więcej czasu robię pastę jajeczną z jakimś zielonym dodatkiem. Zamiast czosnku niedźwiedziego można użyć szczypiorku, natki pietruszki czy kiełków rzeżuchy. Zawsze to trochę żywych kolorków na białym, zimowym talerzu. A tak na marginesie po ilu pączkach już jesteście? Ja mam za sobą cztery i nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa. Pasta jajeczna z olejem konopnym i czosnkiem niedźwiedzim Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo, - 4 łyżki oleju konopnego (dałam olej z Oleofarmu ), - kilka liści czosnku niedźwiedziego (dałam mrożony), - 2 kromki pieczywa tostowego, - ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego, - sól (do smaku). Drobno posiekany czosnek niedźwiedzi utrzeć z jajkami i olejem konopnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym – schłodzić. Pieczywo pokroić w paski i opiec w tosterze uważając, by kawałki chleba nie zaklinowały się...
Mam nadzieję, że okres świąteczno-sylwestrowy okazał się satysfakcjonujący i początek roku przywitaliście z entuzjazmem. Ze swej strony obiecuję w miarę regularnie publikować na blogu kolejne kulinarne szaleństwa, które przyjdą mi do głowy. Na styczniowy rozruch polecam pikantną zupę melonową. Powstała tylko dlatego, że nie miałam wszystkich składników potrzebnych do przygotowania koktajlu. Smakowała obłędnie i w rezultacie dobrze się stało, że ich zabrakło. Zupa melonowa z zielonym pieprzem Składniki : - 700 g miąższu melona, - 70 g cebuli, - 1 ząbek czosnku, - kawałek świeżego imbiru, - kawałek papryczki chili, - 1 l bulionu warzywnego, - 400 ml mleka kokosowego, - 2-3 łyżki masła klarowanego, - 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu, - sól (do smaku). Posiekaną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili zeszklić na klarowanym maśle. Dodać ziarna pieprzu i pokrojonego w kawałki melona - krótko podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym, gotować pod przykryciem ok. 15 min...
Komentar
Posting Komentar