Z okazji nadchodzących świąt życzę wszystkim odwiedzającym mojego bloga minimum stresu, maksimum miłości i tyle samo świątecznej radości… Wesołego świętowania!
Ponieważ musiałam dziś trochę popracować nie było klimatu na nic czasochłonnego w kuchni. Ochota na „coś słodkiego” wzięła jednak górę, a że pokusom należy ulegać zafundowałam sobie przerwę. P orzeczkową , z dodatkiem nasion chia i serk a mascarpone . Szczęściara ze mnie , bo p o takiej dawce cukru można bez żalu pono wnie oddać się pracy… Deser porzeczkowy z chia Składniki : - 250 g mascarpone, - 4 łyżki jogurtu greckiego, - 4 łyżki nasion chia, - kilka bez, - garść czerwonych porzeczek, - kilka listków bazylii. Mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i chia – odstawić na 1-2 godz. do lodówki. Bezy pokruszyć, czerwone porzeczki oczyścić z szypułek. Układać warstwami w pucharku przekładając schłodzonym kremem. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Ranek. Powolne wstawanie. Na śniadanie owsianka z borówkami i świeżo wyciskanym sokiem marchwiowym. C isza przerywana przyjemnym ćwierkaniem ptaków. Leniwe chwil e w kapciach na tarasie, z głową wciśniętą w zieloną ścianę lasu. I c iepłe promienie słońca w pakiecie ze świętym spok ojem , który tak lubię i docenia m. A na dokładkę wiosenn a sałat ka w porze obiadowej. Wszystko zgodnie z zasadą, że szczęście ma prosty sm ak... Sałatka z rukolą, wędzonym boczkiem, jajkiem sadzonym i grzankami ziołowymi Składniki : - garść rukoli, - kilka plastrów wędzonego boczku, - pszenna bagietka, - 1 jajko, - kilka pomidorków koktajlowych, - kilka czarnych oliwek, - garść kiełków brokuła, - 3 łyżki oleju lnianego, - 1 łyżka soku z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki masła, - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - sól i świeżo mielony pieprz. Olej lniany wymieszać z sokiem z cytryny i ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z rukolą, pokrojonymi na poł...
Dawno nie wrzucałam na bloga propozycji sałatki, dlatego czas nadrobić zaległości. Połączeniem bobu i truskawek okraszonym intensywnie zielonym dressingiem na bazie rzeżuchy ogrodowej. Właśnie tak smakuje sielski początek lata... Sałatka ryżowa z bobem i truskawkami Składniki : - 100 g bobu, - 100 g truskawek, - 80 g ryżu (dałam mieszankę brązowego z dzikim), - 4 plastry wędzonej szynki. Dressing z rzeżuchą ogrodową : - pęczek rzeżuchy ogrodowej, - 1 ząbek czosnku, - 6 łyżek oliwy, - sok z ½ cytryny, - sól i pieprz (do smaku). Bób ugotować w osolonej wodzie, obrać z łupinek i ostudzić. Ryż ugotować, zahartować zimną wodą, odcedzić i ostudzić. Szynkę pokroić w kawałki, uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Dressing : Wszystkie składniki dressingu zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku świeżo zmieloną solą i pieprzem. Na ryżu ułożyć bób i pokrojone w ćwiartki truskawki. Całość polać dressingiem, udekorować listkami rzeżuchy ogrodowej. Podawać bezpośrednio po ...
Komentar
Posting Komentar