Z okazji nadchodzących świąt życzę wszystkim odwiedzającym mojego bloga minimum stresu, maksimum miłości i tyle samo świątecznej radości… Wesołego świętowania!
Sezon prac ogrodowych rozpoczęłam pełną parą, więc gotowanie zeszło chwilowo na drugi plan. Grzechem byłoby nie wykorzystać tak pięknej i dłuuuuuuuuugo wyczekiwanej aury. W przerwie pomiędzy sadzeniem bratków, nawożeniem iglaków i rozstawianiem koszyków z niezapominajkami upiekłam taką oto ekspresową tartę. Jak widać wiosenna zieleń górą w ogrodzie i na talerzu... Tarta w zieleni Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego, - 1 świeży ogórek, - 120 g mozzarelli, - garść świeżego szpinaku (u mnie odmiana baby), - garść pestek dyni (łuskanej), - 1 jajko, - 2-3 łyżki oliwy, - sól i pieprz (do smaku). Ciasto francuskie włożyć do nasmarowanej foremki tworząc niewielki rant z każdej strony. Posmarować rozmąconym jajkiem, na wierzchu ułożyć pokrojonego w plasterki ogórka, mozzarellę, listki szpinaku - całość posypać pestkami dyni. Wierzch zalać pozostałym jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Piec ok. 12 min. w 220 st. C. Przed podaniem skropić oliwą. A poniżej cieszące oko kwiatki:
Pora raczej obiadowa, a ja myślami przy śniadaniu. Nie ukrywam, że rano zwykle sięgam po kanapki, bo najszybciej i najprościej. Gdy mam nieco więcej czasu robię pastę jajeczną z jakimś zielonym dodatkiem. Zamiast czosnku niedźwiedziego można użyć szczypiorku, natki pietruszki czy kiełków rzeżuchy. Zawsze to trochę żywych kolorków na białym, zimowym talerzu. A tak na marginesie po ilu pączkach już jesteście? Ja mam za sobą cztery i nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa. Pasta jajeczna z olejem konopnym i czosnkiem niedźwiedzim Składniki: - 4 jajka ugotowane na twardo, - 4 łyżki oleju konopnego (dałam olej z Oleofarmu ), - kilka liści czosnku niedźwiedziego (dałam mrożony), - 2 kromki pieczywa tostowego, - ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego, - sól (do smaku). Drobno posiekany czosnek niedźwiedzi utrzeć z jajkami i olejem konopnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym – schłodzić. Pieczywo pokroić w paski i opiec w tosterze uważając, by kawałki chleba nie zaklinowały się...
U mnie dziś prosto , czyli b ez kombinacji i niepotrzebnych dodatków. Świeże szparagi z aioli cytrynowym przygotowan ym tuż przed podaniem. Trochę słońca i soczystej zieleni na talerzu , więc ja k dla mnie długi weekend m ógłby trwać w nieskończoność. .. Szparagi z aioli cytrynowym Składniki : - 1 pęczek szparagów (dałam zielone), - 2 żółtka, - 1 ząbek czosnku, - ½ szkl. oliwy, - 1 łyżka soku z cytryny, - skórka otarta z cytryny, - sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku). Umyte szparagi oddzielić od zdrewniałej końcówki, gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem kostki cukru przez ok. 10 min. – odcedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z sokiem z cytryny. Dodać żółtka ciągle mieszając w tym samym kierunku. Powoli wlewać oliwę cały czas mieszając aż sos będzie gęsty i aksamitny. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać ze szparagami bezpośrednio po przygotowaniu posypan e skórką z cytryny.
Komentar
Posting Komentar