Pokaż mi śniegi
Ubiegły weekend? Bardzo udany za sprawą Przeglądu Filmów Górskich. Ciekawi ludzie, cudne zdjęcia i masa pozytywnej energii. Do
tego zima przypomniała sobie o Bieszczadach i co nieco przymroziła. To dobrze, bo w końcu będę mogła poczuć "pod stopami" śnieg na Połoninach. I po raz kolejny przekonać się, że z góry widać lepiej, a pod górę ciągnie ciekawość i pasja...
Gofry z
kremem kokosowym
Składniki:
Gofry:
- 500 ml mleka,
- 1 jajko,
- 250 g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli.
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę o konsystencji gęstszej niż ciasto naleśnikowe - odstawić na 10-15 min. Po
tym czasie smażyć na rozgrzanej gofrownicy.
Krem
kokosowy:
- 200 g ricotty,
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 łyżka cukru pudru.
Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z
ricottą, wiórkami i cukrem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
*Z podanej ilości składników wyszło mi 10 gofrów.
*Dla przełamania słodkości kremu gofry podałam z odrobiną kwaskowatego dżemu z
czarnej porzeczki.
Komentar
Posting Komentar