Na lekko
Moc kalorii w Tłusty Czwartek? Ja tym razem symbolicznie, bo jedynie 7 pączków. Wiem, wiem niektórzy właśnie łapią się za
głowę czytając te słowa, ale w zestawieniu z moim
ubiegłorocznym rekordem, czyli 14 zjedzonymi pączkami to naprawdę żaden wyczyn. Dziś jednak naszła mnie ochota na coś lżejszego, a w takiej sytuacji połączenie ryżu z gotowanymi warzywami zawsze się sprawdza...
Trójkolorowy
ryż z warzywami
Składniki:
- 100 g trójkolorowego ryżu (mieszanka ryżu białego, czerwonego i dzikiego),
- 100 g mrożonej marchewki z groszkiem,
- 50 g mrożonej fasolki szparagowej (zielonej),
- 1-2 łyżki natki pietruszki (posiekanej),
- 1-2 łyżki wędzonego sera (tartego),
- sól i pieprz (do smaku).
Marchewkę, groszek i fasolkę szparagową ugotować - odcedzić i chwilę przestudzić. Połączyć z ugotowanym ryżem, natką pietruszki,
wędzonym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować bezpośrednio po przygotowaniu.
*Ryż podałam z pieczonym indykiem wcześniej natartym
czosnkiem, czubrycą i rozmarynem.
Komentar
Posting Komentar