Morskie opowieści
Uwielbiam jedzeniowe prezenty! Otrzymana po sąsiedzku cukinia, słoik domowej kapusty kiszonej, jeszcze ciepłe ciasto z jabłkami, czy mieszanki aromatycznych przypraw z podróży cieszą ogromnie...
Tym razem koleżanka sprezentowała mi słoiczek marynowanych owoców morza. Od razu
zaczęłam główkować, z czym je połączyć. Wybór padł na sałatkę z kuskusem, oliwkami i natką pietruszki. W sam raz na lekki i zdrowy obiad.
Sałatka
z owocami morza
Składniki:
- 180 g marynowanych owoców morza,
- 150 g kuskusu,
- 100 g czarnych oliwek
- pęczek natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1 limonki,
- 4 łyżki oliwy,
- sól i pieprz (do smaku).
Kuskus zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem
do napęcznienia. Odsączone owoce morza skropić sokiem z limonki, dodać wyciśnięty
czosnek, oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Całość połączyć z ostudzonym
kuskusem i oliwą. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Schłodzić
przed podaniem.
A poniżej niedzielne Bieszczady w jesiennej odsłonie:
Komentar
Posting Komentar