Kochani! Choć pogoda za oknem zdaje się przywoływać wspomnienia zupełnie innych świąt życzę Wam radosnej, pachnącej wiosną Wielkanocy. Wesołego świętowania i nie przejedzcie się za bardzo :))).
Ranek. Powolne wstawanie. Na śniadanie owsianka z borówkami i świeżo wyciskanym sokiem marchwiowym. C isza przerywana przyjemnym ćwierkaniem ptaków. Leniwe chwil e w kapciach na tarasie, z głową wciśniętą w zieloną ścianę lasu. I c iepłe promienie słońca w pakiecie ze świętym spok ojem , który tak lubię i docenia m. A na dokładkę wiosenn a sałat ka w porze obiadowej. Wszystko zgodnie z zasadą, że szczęście ma prosty sm ak... Sałatka z rukolą, wędzonym boczkiem, jajkiem sadzonym i grzankami ziołowymi Składniki : - garść rukoli, - kilka plastrów wędzonego boczku, - pszenna bagietka, - 1 jajko, - kilka pomidorków koktajlowych, - kilka czarnych oliwek, - garść kiełków brokuła, - 3 łyżki oleju lnianego, - 1 łyżka soku z cytryny, - 1 ząbek czosnku, - 2 łyżki masła, - ½ łyżeczki ziół prowansalskich - sól i świeżo mielony pieprz. Olej lniany wymieszać z sokiem z cytryny i ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z rukolą, pokrojonymi na poł...
Ponieważ musiałam dziś trochę popracować nie było klimatu na nic czasochłonnego w kuchni. Ochota na „coś słodkiego” wzięła jednak górę, a że pokusom należy ulegać zafundowałam sobie przerwę. P orzeczkową , z dodatkiem nasion chia i serk a mascarpone . Szczęściara ze mnie , bo p o takiej dawce cukru można bez żalu pono wnie oddać się pracy… Deser porzeczkowy z chia Składniki : - 250 g mascarpone, - 4 łyżki jogurtu greckiego, - 4 łyżki nasion chia, - kilka bez, - garść czerwonych porzeczek, - kilka listków bazylii. Mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i chia – odstawić na 1-2 godz. do lodówki. Bezy pokruszyć, czerwone porzeczki oczyścić z szypułek. Układać warstwami w pucharku przekładając schłodzonym kremem. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Czujecie zbliżającą się jesień? U mnie powoli zaczyna się pojawiać w pojedynczych, suchych liściach opadających na trawnik z drzewa sąsiada. Do tego zażółciły się kwiaty cukinii, co zapowiada nieuchronny schyłek lata. Ze smażonymi kwiatami cukinii po raz pierwszy zetknęłam się w książce Marleny de Blasi „Tysiąc dni w Wenecji”. Nie byłam wtedy do końca przekonana, czy będą mi smakować, ale gdy tylko spróbowałam od razu wiedziałam, że to moje klimaty. Dzisiejsze kwiaty cukinii podałam w nieco innej wersji, bo jako składnik kremowego risotto. Zdecydowanie odpowiada mi taka forma celebrowania jesieni. Risotto z kwiatami cukinii Składniki: - 150 g ryżu do risotto (dałam arborio), - 10-15 kwiatów cukinii (bez łodyżek), - 50 g masła, - 750 ml bulionu, - 125 ml białego wina, - 100 g tartego parmezanu, - 2 ząbki czosnku, - sól, - świeżo zmielony kolorowy pieprz. W garnku o grubym dnie roztopić masło, ws...
Komentar
Posting Komentar