Jagodowa miłość
Domowe
jagodzianki chodziły za mną od dawna, jednak zawsze „coś ważniejszego” stawało mi na drodze. Dziś powiedziałam: dość
i z samego rana zabrałam się do roboty. Przyznaję, że są nieco czasochłonne, ale warte
zachodu, bo nie tak przesłodzone jak te
z cukierni. Pysznej niedzieli!
*Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
Jagodzianki
Składniki:
Ciasto:
-
50 g drożdży,
-
250 ml ciepłego mleka,
-
500 g mąki pszennej,
-
1 jajko,
-
5 żółtek,
-
100 g cukru,
-
100 g roztopionego masła
Dodatkowo:
-
ok. 300 g jagód,
-
żółtko z łyżką mleka (do posmarowania wierzchu).
Drożdże
o temperaturze pokojowej pokruszyć, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę
cukru i 2 łyżeczki mąki – wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na ok.
10-15. min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.
Jajko
i żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać do dużej
miski, dodać rozczyn, resztę ciepłego mleka, ubite jajka oraz ostudzone masło. Wyrabiać
na elastyczne ciasto ok. 15 min. aż będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką
- odstawić na ok. 1 i ½ godz. do wyrośnięcia.
Wyłożyć
na stolnicę, podzielić na 16 części, każdą rozpłaszczyć, na środek kłaść
jagody, dokładnie zlepić. Wyłożyć na 2 blaszki – odstawić na kolejne 30 min. do
wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do 180 st. C (bez termoobiegu). Wierzch jagodzianek posmarować
roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, piec w dwóch partiach ok. 16-18 min. na środkowej
części piekarnika.
Komentar
Posting Komentar