Sama słodycz
Co można zrobić z otrzymanej po sąsiedzku
cukinii? Pierwsza myśl: leczo. Jednak tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu
znalezionego na blogu "Nasze kucharzenie" i upiec ciasto cukiniowe. To był strzał w dziesiątkę - ciasto wyszło cudownie
wilgotne, intensywnie czekoladowe z wyraźnie wyczuwalną nutą cynamonu. Zdecydowanie polecam
wszystkim słodyczożercom.
Ciasto
z cukinią
Składniki:
- 3 szkl. startej i odciśniętej cukinii,
- 4 szkl. mąki pszennej,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 4-6 jajek (dałam 4),
- 1 szkl. oleju,
- 3 szkl. cukru (dałam 2,5),
- 1 op. cukru waniliowego.
Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na
natłuszczoną blachę. Piec w 180 st. C do "suchego patyczka".
Komentar
Posting Komentar