Dyniobicie
Czujecie już powiew świąt? Ja jeszcze nie. Podobno sezon przedświąteczny rozpoczyna się na dobre z chwilą pierwszego odsłuchania "Last Christmas" duetu WHAM!, którym stacje radiowe bombardują nas każdego roku. Póki co ten moment jeszcze przede mną, a tymczasem skupiam się na jesiennym zaklinaniu rzeczywistości w dyniowych barwach...
Pierożki
dyniowe z tahini
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 50-100 ml gorącej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni*.
Farsz z tahini:
- 100 g chudego twarogu,
- 80 g tahini (u mnie Primavika),
- 1 op. cukru waniliowego,
- 2-3 łyżki puree z pieczonej dyni*.
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki ziaren sezamu.
Farsz: Składniki farszu wymieszać na spójną masę.
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć w elastyczne ciasto,
wykrawywać niewielkie krążki, nadziewać farszem, formować pierożki - wrzucać na wrzącą wodę. Podawać
bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu karmelowego i ziaren sezamu.
*Puree z dyni: Dynię obrać, wypestkować, pokroić w kawałki. Wyłożyć na pokrytą pergaminem blachę - piec w 180 st. C ok. 35 min. Po ostudzeniu zmiksować na jednolitą masę.
Komentar
Posting Komentar