Mai się maj
Dla każdego, kto tak jak ja nie znosi plewienia chwastów pokrzywa jest prawdziwą zmorą w ogrodzie. Jednocześnie nie sposób pominąć jej walorów leczniczych szczególnie, że maj to najlepszy okres, by pokusić się o zbiory tych pełnych witamin liści. Swego czasu eksperymentowałam z zupą z pokrzywy, a dziś pora na coś słodkiego. Do koktajlu, który zwykle przygotowuję z samych liści pokrzywy dodałam garść truskawek, które "nie zmieściły się" na cieście rabarbarowo-truskawkowym. Dzięki temu specyficzny smak pokrzywy jest praktycznie niewyczuwalny i gwarantuję, że przypadnie do gustu nawet dzieciom, które z reguły nie lubią tego typu zdrowych wynalazków.
Koktajl pokrzywowo-truskawkowy
Składniki:
- garść liści pokrzywy,
- garść truskawek,
- ½ op. kostek lodu,
- 100 ml wody mineralnej (niegazowanej),
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu.
Wszystkie składniki zmiksować na
jednolitą konsystencję, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
* Do koktajlu najlepiej nadają się młode listki z samego wierzchołka pokrzywy.
Komentar
Posting Komentar