Eksperymentalnie
Deszczowy początek urlopu to niezbyt miła perspektywa. Mam nadzieję, że załamanie pogody jest chwilowe i w końcu pojawi się upragnione słońce. W oczekiwaniu na zmianę aury zapraszam na moją dzisiejszą improwizację z dodatkiem kaszy jaglanej, bobu i orzechów laskowych. Całość wzbogaciłam siekaną natką pietruszki, czosnkiem i olejem rzepakowym, przez co powstała całkiem ciekawa propozycja letniego śniadania. Uwielbiam takie eksperymenty.
Mus
jaglany
z bobem
i orzechami laskowymi
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 200 g bobu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 40 g orzechów laskowych,
- ½ pęczku natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz (do smaku).
Bób ugotować, ostudzić i obrać z łupinek. Posiekane orzech uprażyć na suchej patelni – ostudzić. Bób, orzechy, posiekaną
natkę pietruszki, czosnek i olej rzepakowy zmiksować blenderem na gładką masę. Delikatnie wymieszać z ugotowaną i ostudzoną kaszą jaglaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, schłodzić w lodówce.
Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Komentar
Posting Komentar