Włoskie klimaty
Makaron to jeden z produktów, bez których nie wyobrażam sobie życia. Mogłabym go jeść praktycznie codziennie i nigdy nie odmawiam dokładki, nawet za cenę dodatkowych centymetrów w biodrach. Dziś podałam go ze świeżymi kurkami oraz aromatyczną szałwią bujnie rosnącą w ogrodzie. Nie muszę chyba dodawać, że było przepysznie.
Orecchiette
z kurkami
i
szałwią jabłkową
Składniki:
- 150 g orecchiette,
- 200 g kurek,
- pęczek szałwii jabłkowej,
- 2-3 łyżki masła,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 40 g pecorino,
- sól i pieprz (do smaku).
Umyte kurki poddusić na rozgrzanym maśle, dodać wyciśnięty
czosnek, szałwię i ugotowany makaron orecchiette – całość krótko podsmażyć. Doprawić do
smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypać startym pecorino.
Komentar
Posting Komentar