Fetowanie
Jeśli chodzi o połączenie miodu z serami, to zwykle dodaję go do klasycznego twarogu. Ponieważ miałam w lodówce kawałek fety, tym razem postanowiłam przetestować wariant z orzechami i olejem rydzowym. Efekt? Genialne połączenie smaków słonych, słodkich z nutką ostrości. Jak dla mnie trafione w punkt!
Miodowo-orzechowa
feta
z
olejem rydzowym
Składniki:
- 120 g fety,
- 1 łyżka miodu (dałam wielokwiatowy),
- 2 łyżki oleju rydzowego,
- 1-2 łyżki prażonych orzechów włoskich (grubo siekanych),
- świeżo mielony pieprz.
Miód utrzeć z olejem rydzowym na gładką konsystencję. Pokrojoną
w plastry fetę ułożyć na talerzu, posypać uprażonymi orzechami, obficie polać
zalewą miodową. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, podawać bezpośrednio po
przygotowaniu.
A poniżej wczorajsze widoki z Połoniny Wetlińskiej:
Komentar
Posting Komentar