Słodki maja początek
Sezon grillowy uważam za otwarty. Zaczęliśmy wczoraj trochę nietypowo bo… od ciasta rabarbarowego w roli przystawki. A wszystko za sprawą opornie rozpalającego się grilla i długiego oczekiwania na kiełbaski. Jednak nie ma tego złego, bo ciasto smakowało wybornie. A jutro jak aura pozwoli zaliczam kolejny wypad w moje kochane, bieszczadzkie górki...
Ciasto
rabarbarowe
z bezą
migdałową
Składniki:
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła,
- 125 g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- 150 g mąki pszennej,
- 75 g mąki ziemniaczanej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 600 g rabarbaru.
Beza:
- białka z 5 jajek,
- 175 g cukru,
- 50 g zmielonych migdałów,
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- szczypta soli.
Masło utrzeć na pianę z cukrem i cukrem
waniliowym. Do ucieranego masła dodawać kolejno całe jajka i żółtka. Mąkę
pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać
stopniowo do masy. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Piekarnik
nagrzać do 180 st. C. Nasmarowaną formę o średnicy 26 cm napełnić ciastem,
ułożyć na wierzchu kawałki rabarbaru, lekko dociskając. Piec ok. 25 min.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania dodać cukier, zmielone migdały i sok z cytryny. Bezę wyłożyć na podpieczone
ciasto, zapiekać kolejne 20 min.
* Przepis
pochodzi z książki „Ciasta i torty” (Wyd. Cykada).
Komentar
Posting Komentar