Wakacje z kurkami
Nie ma to jak dobry obiad, a gdy w rachubę wchodzą kurki zawsze jestem na tak. To moje ulubione grzyby, które w sezonie chętnie kupuję. Jest trochę zabawy z ich czyszczeniem, ale warto się pomęczyć. Dziś na przykład połączyłam je z indykiem i jarmużem, który rozpanoszył się w ogrodzie. W ten sposób powstało pyszne, piątkowe danie - w sam raz dla nieposzczących mięsożerców.
Roladki
indycze
z
kurkami i jarmużem
Składniki:
- 400 g sznycli z indyka,
- 140 g kurek,
- 4 liście jarmużu,
- 100 g cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na
rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone kurki – chwilę przesmażyć. Dodać
posiekane liście jarmużu, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem – dusić pod
przykryciem do miękkości kurek.
Sznycle rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron
solą i pieprzem, na każdy nałożyć łyżkę przestudzonego farszu, ciasno zrolować, związać sznurkiem. Smażyć na złoty kolor - odsączyć z
nadmiaru tłuszczu i usunąć sznurek. Po lekkim ostudzeniu pokroić w
krążki. Można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
*Roladki podałam z kaszą pęczak i zredukowanym sosem
balsamicznym.
Komentar
Posting Komentar